Istana Bandar

istana bandar1

 

Ringkasan


Istana Sultan Alaedin merupakan suatu bentuk senibina yang unik bukan sahaja kerana latar belakang sejarahnya, tetapi juga kerana bentuk bangunannya yang luar biasa yang mencerminkan hubungan yang kuat antara keanggunan unsurunsur pemerintah yang diterapkan ke dalam reka bentuk senibina. Ia menggabungkan unsur-unsur senibina penjajah dengan senibina tempatan. Reka bentuknya disesuaikan dengan konteks tempatan dengan menggunakan bahan-bahan baru dan berteknologi pada zamannya. Hal ini dianggap sebagai salah satu warisan senibina paling berprestij di wilayah ini.


Sejarah Awal


Istana Sultan Alaedin dikenali juga sebagai Istana Bandar dibina pada tahun 1899 yang didirikan berdekatan dengan Masjid Bandar, kira-kira lima belas kilometer dari Banting, Selangor. Penjaganya adalah Allahyarham Sultan Alauddin Sulaiman Shah (1865-1938) yang memilih tapak ini tidak jauh dari jalan dan sungai yang telah sedia ada. Hal ini supaya dekat dengan pusat pengangkutan utama yang menghubungkan bandar Temasya dengan Jugra dan Klang. Tapak ini kemudian dikembangkan oleh masyarakat tempatan dan menjadi daya tarikan kepada ramai orang luar termasuk dari Pulau Jawa sehingga melakukan serangan di sini.Keseluruhan struktur bangunan ini dibiayai oleh DYMM Sultan Alaedin sendiri, yang dibina akibat daripada krisis keluarga yang berkaitan dengan insiden antara Tengku Ampuan Mahrum dan isteri dari orang kebanyakkan. Namun demikian, isteri baginda hanya menduduki istana untuk tiga tahun pertama sebelum kematiannya pada tahun 1920-an. Tapak ini kemudian diletakkan oleh Sultan Alauddin dan baginda menduduki istana ini selama tiga puluh lima tahun sehingga kemangkatannya pada tahun 1938.


Konsep Pembinaan dan Susun Atur


Istana ini mempunyai gabungan antara senibina tempatan, Moor dan kolonial. Bumbung limas mengambil beberapa elemen reka bentuk senibina Aceh dan bentuk simetri yang menggambarkan gaya warisan penjajah. Elemen Gothic dan Rom jelas kelihatan pada tiang dan dinding bata tebal. Reka letak istana dibahagikan kepada tiga bahagian utama mengikut hirarki, yang merupakan ruangan awam untuk rakyat jelata, ruangan separa peribadi untuk pegawai istana dan kawasan peribadi untuk kerabat diraja. Tingkat pertama berfungsi sebagai ruang awam dan ruang separa peribadi manakala tingkat bawah mengandungi ruang untuk kerabat diraja.Istana ini mempunyai empat puluh buah bilik untuk disesuaikan dengan keperluan keluarga diraja. Bumbung limas melitupi kawasan utama yang dibina mengikut ketinggian yang berbeza sebagai cerminan hirarki politik istana. Bumbung bertingkat digunakan untuk memberi perlindungan kepada kawasan utama yangdikhususkan kepada pegawai kerajaan, dapur dan balai nobat. Sementara itu, bumbung datar ditambah kemudiannya, ketika dilakukan pengubahsuaian pada tahun 1900.


Penggunaan Bahan


Struktur utama bangunan adalah daripada konkrit, marmar dan kayu cengal. Dinding penahan beban diplaster dan disokong dengan struktur tiang dan alang. Koridor dengan ruangan terbuka lebar di tingkat atas disokong oleh sistem struktur rentangan yang panjang. Lantai di tingkat bawah menggunakan jubin marmar manakala tingkat atas menggunakan kayu keras cengal. Tangga pusaran utama yang terletak di pintu masuk istana dibuat daripada konkrit dengan menara berada di bahagian atas peleparnya. Ada beberapa anak tangga yang sering digunakan oleh penghuni yang berada dekat dengan bilik tidur keluarga diraja. Ada dua tangga kayu yang dibuat daripada kayu keras cengal yang bersempadan dengan kawasan lain di istana. Istana Sultan Alaedin mempunyai 27 bukaan tingkap dan pintu termasuk panel kayu dengan pelbagai ukuran untuk disesuaikan dengan tujuan.


Unsur Hiasan


Pintu masuk utama ke istana ini dihiasi dengan ukiran konkrit yang rumit dan terperinci bermotifkan bunga bermula dari gerbang hingga ke pintu masuk. Bahagian dalam Balai Rong Seri ditatah dengan ukiran kayu yang penuh dihiasi dengan motif geometri dan tanaman. Struktur tiang di atas tanah yang berukuran 50cm x 50cm dan di tingkat atas berukuran 40 cm x 40 cm dihiasi dengan tanaman dan motif bintang tunggal. Papan tumpu kasau dihiasi dengan bulan sabit dan bintang simbol Islam. Jelas disini, adanya tekanan yang kuat terhadap senibina Moor yang tergambar pada pintu dan tingkap. Gambaran motif Arab daripada senibina Timur Tengah kelihatan menghiasitepi pintu dan tingkap. Pelepar konkrit dan pagar kayu yang dihiasi dengan motif diulangi dengan motif pasuTimur Tengah dan lepaan geometri.


Maklumat Terkini


Istana ini masih mengalami pemulihan yang besar sejak 2008. Setiap inci bangunan ini kelihatan megah dengan kegemilangan senibinanya ketika kami melawat istana ini pada bulan November 2010. Projek pemulihan dilakukan oleh Jabatan Warisan Negara, Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan. Kompleks ini telah dicat semula dengan warna putih pada seluruh bangunan dan dianggarkan istana ini dapat digunakan pada akhir 2011.


FAKTA MENARIK
• Kediaman diraja yang mengalami pengubahsuaian secara berperingkat -Struktur pertama Istana Sultan Alaedin iaitu Balai Mengadap DiRaja dibina pada tahun 1898, dan bangunan seterusnya dibina secara berperingkat sejak pemerintahan Sultan Alauddin. Pada awalnya, tiada beranda atau anjung. Namun, pada tahun 1914, telah ditambah dengan dua buah bilik pada bahagian selatan. Kemudian, ada beberapa bangunan lain yang ditambah di dalam istana termasuk rumah kelab,pejabat, dan ruang simpanan untuk persenjataan. Walau bagaimanapun, hanya istana itu masih tegak berdiri, sementara bangunan lain sama ada dirobohkan atau rosak dimakan usia dan mengalami pereputan.

• Kampung Bandar lama - Merupakan sebuah perkampungan lama yang dahulu dikenali sebagai Bandar Temasya. Terletak di daerah Jugra yang sudah terkenal sejak zaman pemerintahan Sultan Abdul Samad dan semasa kedatangan Frank Swetthenham. Telah dibuka pada tahun 1898 oleh Al-Marhum D.Y.M. M. Sultan Alauddin Sulaiman Shah Ibni Al-Marhum Raja Muda Musa. Tanah ini dikenali sebagai Kampung Tanah Raja kerana kemurahan hati Sultan Alauddin dalam pemberian tanah kepada rakyatnya (Namun begitu, tanah ini dikenakan cukai) untuk perumahan dan pembangunan. Tanah kampung ini diberi hak milik atas nama keluarga masing-masing dan dipimpin oleh seorang ketua kampung. Kaedah pengangkutan utama semasa era ini ialah basikal dan sampan.