Akses Orang Kurang Upaya W3C

Laman Web Perbadanan Adat Melayu & Warisan Negeri Selangor menyediakan kemudahan untuk membantu mereka yang memerlukan sedikit ubahsuai kepada kandungan laman ini supaya dapat dibaca dalam keadaan yang terbaik. Ini untuk memenuhi matlamat W3C Web Accessibility Initiative (WAI) yang mana untuk menjadikan laman web boleh diakses oleh Orang Kurang Upaya (OKU) dengan kemudahan yang bersesuaian. Antara kemudahan yang disediakan pada masa ini ialah :

Pengguna Cacat Penglihatan

Dapatkan IE Page Reader di sini.

  1. Sebelum anda boleh menggunakan komponen ini, anda harus memuat turun MS Speech API. Jika anda menggunakan Windows 2000, besar kemungkinan sistem anda sudah memiliki komponen ini.
  2. Anda juga perlu memuat turun sekurang-kurangnya satu Speech engine. Speech engine adalah 'suara' seseorang lelaki atau perempuan, yang akan bercakap dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain. Untuk arahan selanjutnya bagi menggunakan komponen ini, sila klik di sini.

Pengubah Saiz Tulisan

font-resizer

Untuk warga tua, saiz tulisan boleh diubah menjadi lebih besar atau lebih kecil untuk memudahkan bacaan anda.


 

Pemilihan Warna

colors

Terdapat beberapa pilihan warna disediakan di ruangan atas setiap halaman. Warna tema laman boleh ditukar untuk memudahkan bacaan mereka yang mempunyai masalah penglihatan ataupun buta warna. Pengguna boleh memilih warna daripada seleksi warna yang diberikan iaitu Merah, Biru dan Hijau.